Over de satijnvogel

De satijnvogel is een bijzonder beestje. Het behoort tot de prieelvogels en creëert soms omvangrijke bouwwerken. De basis bestaat uit takken, gevlochten tot wanden. Het gaat vervolgens om de inrichting van het prieel, de decoratie van de muren. En dat is tot in de puntjes verzorgd. De vogel zoekt in de wijde omgeving naar materialen, het schikt, kijkt en herschikt. De satijnvogel heeft daarbij een voorkeur voor de kleur blauw. Met bloemen, vruchten, veertjes en slakkenhuizen komt het tot een geheel eigen stijl. Een dagtaak bovendien, want als de materialen hun kleur en pracht verliezen, is het tijd voor nieuwe versieringen. Het is een vak dat geleerd moet worden. Door te kijken bij elkaar, te leren van elkaar, komt de satijnvogel tot een eigen werk. Een kunstwerk.

 

 

Over Marjolein Leinweber

Kunstenaar en docent Marjolein is veelzijdig, ervaren en eigen.
Marjolein volgde de lerarenopleiding tekenen en textiele werkvormen in Nijmegen en behaalde daarna haar eerstegraads bevoegdheid tekenen aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (1988). Ze gaf lessen en workshops op diverse scholen.

 

 

Ook is Marjolein psychiatrisch verpleegkundige. Ze werkte 12,5 jaar bij de Gelderse Roos in Wolfheze, op de afdeling Octaaf - langdurige zorg voor volwassenen met een hoog complexe problematiek. Vervolgens werkte ze 3 jaar voor RIBW in een crisis opvanghuis en bood zij ambulante begeleiding in de thuisomgeving aan cliënten met psychiatrische problemen. Door haar werkervaring en contact met kinderen en jongeren ontwikkelde Marjolein een eigen kijk op leren. Deze gaf zij onder meer vorm via de oprichting van de Iederwijsschool ‘Volle vaart’ in Elst (2004). Een particuliere school met onderwijs op maat, gericht op individuele leerbehoeften van kinderen. Hier werkte Marjolein twee jaar als iederwijzer in het vak Beeldende vorming.

 

Sinds 2006 geeft Marjolein lessen via de Lindenberg, in het centrum, in Oosterhout en op scholen via de afdeling Onderwijs. Naast het lesgeven maakt Marjolein ook eigen werk. Haar specialiteit: ambachtelijke technieken, grafiek en natuur.

 

In 2010 bracht Marjolein haar activiteiten onder in twee bedrijven: